top of page

LRT Panorama - Dzūkijoje atgimsta du etnografiniai kaimai

Dzūkijoje atgimsta du etnografiniai kaimai

Atgimsta du Dzūkijos nacionalinio parko etnografiniai kaimai – Musteika ir Zervynos. Išsaugant autentiškumą, kaimuose pakeista dalis gyvenamųjų namų, kluonų ir svirnų stogų bei langų. Kaimų tvarkybos projektą finansuoja Norvegijos fondai.

Musteikos kaime naujais stogais pasipuošė keturiasdešimt įvairių statinių – gyvenamieji namai, svirnai ir šuliniai, lauko virtuvės bei kluonai. Naujas autentiškas stogas, durys ir langai, bei tvoros puošia ir žinomo gamtininko Tado Ivanausko 1918-aisiais Vilnijos krašte įkurtą pirmąją lietuvišką mokyklą.

Atnaujinti pastatus panoro vienuolikos sodybų savininkai. Stogams ir tvoroms naudota eglė, pušis, maumedis bei drebulė. Langinių ir pastatų sienoms dekoruoti pasitelkti liaudies meistrai, o stogams perdengti staliai iš kaimyninės Lenkijos, Punsko krašto.

Tačiau Musteikos kaimo bendruomenės pirmininkas Stanislavas Malūnavičius pripažįsta, kad sunkumų įgyvendinant projektą buvo, daugiausiai dėl pačių neapgalvotų sprendimų: „Norėdami pritraukti daugiau liaudies meistrų, skirtingos ir tinkamos kvalifikacijos rangovų, turėjome organizuoti 7 viešuosius pirkimus, viena įmonė, kuri vykdė rangos darbus – bankrutavo, projekto įgyvendinimas užėmė labai daug laiko.“


bottom of page