top of page

Musteikos kaime įvyko informacinis renginys apie kaimo architektūros išsaugojimą


Spalio 28 dieną, antradienį, Musteikos kaimo bendruomenė „Musteikos pirkia“, kartu su Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio rezervato direkcija suorganizavo informacinį renginį – diskusiją "Seno ir naujo dermė Musteikos kaimo architektūroje", skirtą pristatyti ir aptarti kylančius klausimus ir iššūkius, su kuriais susiduria kaimo bendruomenė, įgyvendinama projektą „Unikalaus etnografinio Musteikos kaimo paveldo išsaugojimas. I etapas“, finansuojamą Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo ir Lietuvos Respublikos lėšomis. Rezervato lankytojų centre vykusiame renginyje dalyvavo Musteikos bendruomenės nariai, už paveldo apsaugą atsakingų valstybinių institucijų ir savivaldos atstovai, tradicinės kaimo architektūros specialistai, gamintojai ir meistrai.

Pagrindinis projekto tikslas – išsaugoti vertingus medinės architektūros elementus ir puoselėti autentišką Musteikos kaimo kraštovaizdį. Projekto metu numatomas 11 sodybų stogų ir kitų išorinių konstrukcijų bei mažosios architektūros statinių (tvorų, šulinių) autentiškas sutvarkymas. Projekto eigoje taip pat bus apmokyti tradicinių amatų meistrai ar jais tapti siekiantys asmenys, organizuojami mokymai platesnei visuomenei kultūros paveldo tematika. Bendra projekto vertė siekia 1 860 800 Lt (iš jų 1 407 695,2 Lt EEE finansinio mechanizmo lėšos, 248 416,8 Lt valstybės lėšos, o 204 688 Lt - projekto vykdytojo indėlis).

Renginį atidarė ir projekto esmę pristatė projekto vadovas, bendruomenės „Musteikos pirkia“ pirmininkas Stanislovas Malūnavičius ir bendruomenės valdybos narys Žymantas Morkvėnas. Žiniomis apie tradicines stogų dangas Lietuvos kaime ir išskirtinumus Dzūkijoje pasidalino Lietuvos liaudies buities muziejaus Architektūros skyriaus specialistė Rasa Bertašiūtė. Architektas Rolandas Bortkūnas apžvelgė tradicinės kaimo architektūros išsaugojimo ir šiuolaikinio žmogaus poreikių suderinimo klausimus ir taikomą praktiką.

Architektų prezentacijos paskatino gyvą diskusiją, kurioje aktyviai dalyvavo ir nuomone dalinosi visos su projektu susijusios pusės. Diskusijos metu aptarta, kad įgyvendinant Musteikos kaimo paveldo išsaugojimo projektą, svarbu tinkamą dėmesį skirti autentiškumo išsaugojimui, tuo pačiu įvertinant kiekvienos sodybos skirtingą apsaugos statusą, vertingąsias savybes ir ankstesnį medžiagiškumą. Tradicinės architektūros stogų dangos gamintojai ir meistrai pasidalino aktualia informacija apie natūralios stogo dangos (skiedrų, gontų) ypatumus. Daug dėmesio skirta meistrystės, tradicinių amatų įgūdžių perdavimo svarbai. Kultūros ministerijos Saugomų teritorijų ir paveldo apsaugos skyriaus vedėja Irma Grigaitienė pabrėžė etnografinių kaimų projektų svarbą programos kontekste, kurie, tikimasi, taps gerosios praktikos pavyzdžiu ir kitiems kaimams.

Susitikimo dalyviai po diskusijos turėjo galimybę aplankyti Musteikos kaimą ir iš arti apžiūrėti statinius, kuriems bus skiriamos projekto lėšos. Projektas, kurio įgyvendinimui skirtas 22 mėnesių laikotarpis, turėtų būti baigtas iki 2016 m. balandžio 30 dienos.


bottom of page